Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  010-2102121
24-10-2017

Een hypotheek dankzij een borg?

Je wilt een huis kopen, maar je kunt niet genoeg geld lenen op jouw inkomen. Misschien kunnen jouw ouders borg staan.....

De hypotheekrentes zijn laag en de huizenprijzen zijn herstellende van een diepe dip. Een ideaal moment om een huis te kopen, maar dat moet financieel wel mogelijk zijn. Vanaf volgend jaar kun je weer minder lenen en de huizenprijzen blijven maar stijgen. Met borgstelling kan het kopen van een huis toch mogelijk zijn. Bijvoorbeeld via een borg van jouw ouders. 

Wat houdt borg staan in?

Op jouw inkomen lukt het niet om voldoende hypotheek te krijgen. In dat geval kunnen jouw ouders borg staan. Dan zijn de ouders hoofdelijk aansprakelijk voor de lening. Dat houdt in dat de bank de borgstellers kan aanspreken als jij jouw financiële verplichtingen niet na komt. Ze zijn niet enkel aansprakelijk voor een deel van de hypotheek, maar voor de volledige hypotheekschuld. Wat natuurlijk wel een stevig risico is. Maar ouders blijken daar vaak snel overheen te kunnen stappen. 

Wanneer is borgstelling de oplossing?

Niet alle banken werken met borgstelling. De banken die het wel doen hanteren ook nog eens speciale voorwaarden. Die voorwaarden kunnen verschillen per bank, maar in z’n algemeenheid is er wel iets over te zeggen.

Het overgrote deel van de benodigde hypotheeksom moet je natuurlijk zelf kunnen dragen. Laten we als voorbeeld nemen, dat je op dit moment in staat bent 70 procent van de benodigde hypotheeksom zelf te kunnen dragen. Vanzelfsprekend moeten ook de vooruitzichten goed zijn. Door een stijgend inkomen moet je op termijn in staat zijn om ook zonder de borgstelling verder te kunnen. De ontbrekende 30% kan dan bijvoorbeeld (tijdelijk) voor rekening van de ouders komen.
Maar ook daar worden voorwaarden aan gesteld. Want die ouders moeten dan wel draagkrachtig genoeg zijn om financieel bij te kunnen dragen aan jouw hypotheeklasten. En bij sommige banken zijn er dan inderdaad soms mogelijkheden die 'ideale woning' dan toch te kunnen kopen. 

Worden de maandlasten niet te zwaar?

Als banken niet bereid zijn om de hypotheek  een 'gewone' manier te verstrekken, moet je dan niet gewoon wachten tot het wel lukt? Op zich is dat een logische gedachte, maar dan gaan we wel voorbij aan hoe de praktijk er tegenwoordig uit ziet.  
Want het alternatief voor kopen is namelijk huren. Koop je een woning van bijvoorbeeld 150.000 euro dan zit je ongeveer op een maandlast van 450 euro. Zou je een vergelijkbare woning gaan huren dan is de huurprijs al gauw een paar honderd euro hoger. En als er dan geen recht bestaat op huurtoeslag is een koophuis echt veel goedkoper.

Wat zijn de alternatieven van borg staan?

Borg staan is nog maar één van de oplossingen. Ouders kunnen ook nog helpen met een schenking of met een familiehypotheek. Welke manier van helpen de beste oplossing is, moet door een hypotheekadviseur bepaald worden. Laat je hierin goed adviseren.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens